Praktijk Traas organiseert vier keer per jaar een brusjesmiddag. Tijdens deze middag ontmoet je andere kinderen die uit eigen ervaring weten hoe het is om een brusje te zijn. We gaan met elkaar naar een film kijken waarin kinderen vertellen over hun broer of zus met autisme. Daarna praten we hierover en horen we graag van jullie hoe het is om een brusje te zijn. We praten over de leuke kanten van autisme maar er is ook ruimte om te praten over de dingen die (nog) niet zo goed gaan. Misschien kunnen we samen iets bedenken hoe je hier beter mee kunt leren om te gaan.
Natuurlijk is er vanmiddag ook ruimte om plezier te maken en we gaan ook nog iets in elkaar knutselen.
Wat wel zeker is dat jij op deze middag de hoofdrol speelt en wij bezorgen jou een onvergetelijke middag!!
Ben jij ook een brusje en woon je in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe? Kom dan naar onze broertjes & zusjesmiddag!
NIEUW. Vanaf januari 2014 organiseert Praktijk Traas een brusjestraining:
Superbrus, een megaklus
‘Superbrus’ is een begeleidingsprogramma voor (broers en zussen) brussen met een broer of zus met autisme. Brus zijn is een unieke, bijzondere en langdurige relatie. Een broertje of zusje met autisme maakt de thuissituatie bijzonder er vraagt soms om ondersteuning. Deze bijzondere gezinssituatie zorgt soms bij de brus voor bezorgdheid, loyaliteit, eenzaamheid of angst. Mogelijk willen deze brusjes zorgen voor het gezin, het perfect doen naar hun ouders toe of gaan ze juist negatief aandacht zoeken of zich terugtrekken. In het leren omgaan met je broer of zus leer je verschillen zien en jezelf beter kennen.
Het programma
‘Superbrus’ is een programma voor groepsbegeleiding, bij voorkeur een groepsgrootte van 6 tot 8 kinderen, maar dit is afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat binnenkomt. Bij Praktijk Traas zijn we bezig te inventariseren of we een dergelijke groep kunnen samenstellen. Tijdens de begeleiding willen we actief en motiverend met elkaar meedenken en van elkaar leren.
De doelen van de begeleiding zijn als volgt: het belangrijkste is dat deze brusjes in de schijnwerper staan en een leuke tijd hebben. Daarbij krijgen ze informatie over autisme, merken ze dat ze niet alleen staan en leren ze hun behoeften verwoorden.
De doelgroep: Het programma is bedoeld voor kinderen van 9 tot 13 jaar oud. Belangrijk is dat ze zelf enthousiast zijn om deel te nemen aan deze begeleiding en het niet als een verplichting zien omdat ze brus zijn van een kind met autisme. Brusjes die moeite ervaren in de thuissituatie, of waarbij mogelijk in de toekomst problemen kunnen ontstaan, kunnen veel baat hebben bij deze training.
Thema’s van de begeleiding
-Wat is autisme?
-Samen leven met je brus
-Gevoelens
-Plaats in het gezin
-Zorgen voor jezelf
De training
De training bestaat uit 11 bijeenkomsten die elk 2 uur duren. De training zal om de twee weken op een doordeweekse dag en op een vast tijdstip plaatsvinden.
Cursusleider: Mileen Harder.
Wij zijn aangesloten bij
disclaimer I site-info I 2019